Dan denk je het goed te doen. Speltbrood, of biologisch brood. Natuurlijk zout. Daar zou toch alles in moeten zitten? Niet dus!
Keltisch zeezout en Himalaya zout
Deze twee onbewerkte zouten bevatten veel mineralen maar weinig Jodium. Het zout van de supermarkt (JoZo=Jodium Zout) is wat het jodiumgehalte betreft gezonder. Het nadeel van geraffineerd keukenzout (NatriumChloride) is dat alle mineralen op 2 na eruit gehaald zijn, de overige 84 mineralen ontbreken. Dat is ook weer jammer. Uiteindelijk zijn Keltisch zeezout en Himalayazout toch een betere keuze. Maar niet voor wat betreft jodium.
Ons dagelijks brood
Veel bakkers gebruiken bakkerszout met jodium erin voor het bakken van brood, maar het is niet verplicht. Deze informatie kun je vinden op het etiket. Om genoeg Jodium binnen te krijgen moet je hiervan 6 tot 7 boterhammen per dag eten.
Voor glutenvrij brood, speltbrood, biologisch brood en koolhydraatarm brood wordt meestal geen bakkerszout gebruikt.
Over het gebruik van zowel brood als zout zijn veel uiteenlopende meningen. Teveel is natuurlijk nooit goed! De één kan er beter tegen dan de ander.
Het is belangrijk dat je kijkt wat voor jou goed voelt!
Neem niet zomaar een supplement! Lees je goed in en laat je adviseren door een deskundige.
Alle relevante informatie over jodium (natuurlijke bronnen, suppletie, contra-indicaties en testen) kun je vinden op: www.orthokennis.nl. ↗ Via deze link ↗ vind je een uitgebreider artikel.
Meer lezen?
- Brood, de ultieme jodium bron? ↗
- Keukenzout, Keltisch zeezout of Himalayazout: wat is het verschil? En wat is gezonder? ↗
- Het effect van jodiumstatus op spelling en lezen
- Scriptie: De jodium status van zwangeren in Noord Nederland is insufficiënt
- Iodine deficiency in the U.K.: an overlooked cause of impaired neurodevelopment?
- Iodine deficiency in pregnancy, infancy and childhood and its consequences for brain development