HR Holststraat 2 – 4103 VB – Culemborg – 0647588770

Het effect van jodium op de ontwikkeling

De schildklier gebruikt jodium om hormonen aan te maken. Deze hebben een grote invloed op het zenuwstelsel, de hersenen, de stofwisseling, de lichaamstemperatuur en het concentratievermogen.

Een jodiumtekort kan leiden tot groeivertraging, ontwikkelingsachterstand,  lusteloosheid, somberheid, een slecht geheugen, een verhoogd cholesterol, spierkrampen en spierzwakte. Ook kan het zorgen voor een hese stem, gewichtstoename, pafferig gezicht, gezwollen ogen, koude handen en voeten.

Als de moeder tijdens de zwangerschap een jodiumtekort had dan heeft haar kind dat waarschijnlijk ook. Het kán niet anders dat er een verband is met actieve reflexen. Daar is echter (bij mijn weten) nog geen onderzoek naar gedaan.

Blokkades

Er zijn een aantal stoffen die qua structuur zó op jodium lijken dat ze (in plaats van jodium) worden opgenomen door de schildklier  Deze kun je dus beter vermijden. De opname en opslag van jodium kan verstoord worden door fluoride (in tandpasta), bromide (in brooddeeg, frisdrank, medicijnen) en chloride (kraanwater en medicijnen). Het is verstandig om een waterfilter en natuurlijke tandpasta zonder fluoride te gebruiken.

Waarschuwing

Als het goed is heeft de schildklier een voorraad jodium waarmee je jarenlang vooruit kan. Deze moet wel aangevuld worden! Het is belangrijk dat je genoeg jodium binnenkrijgt. Je kunt het aanvullen door voeding of een goed supplement.

De bovengrens van jodium ligt heel hoog, het is niet makkelijk om te veel binnen te krijgen. Bij een ernstig jodiumtekort is het belangrijk dat je begeleiding krijgt van een therapeut of arts. Deze kan de oorzaak opsporen en advies geven hoe je de dosering rustig op kunt bouwen zodat je geen vervelende bijwerkingen krijgt.

Voeding

Jodium komt van nature voor in zuivel, eieren, vis en zeewier. schaal- en schelpdieren, kelp en uien. Je kunt het verder binnenkrijgen door Jozo (Jodium Zout) of brood waarin bakkerszout is gebruikt (dit vind je terug op het etiket). Om genoeg Jodium binnen te krijgen moet je 6 tot 7 boterhammen per dag eten.

Veel soorten brood worden niet gebakken met bakkerszout. Keltisch zeezout en Himalaya zout bevatten heel weinig Jodium. (Lees hier meer) 

Neem niet zomaar een supplement! Lees je goed in en laat je adviseren door een deskundige.
Alle relevante informatie over jodium (natuurlijke bronnen, suppletie, contra-indicaties en testen) kun je vinden op: www.orthokennis.nl. ↗ Via deze link ↗ vind je een uitgebreider artikel.